Onko paloauto aina lähipalvelu?

09.01.2022

julkaistu alunperin Itäväylän Vaali Areena palstalla.

Pelastustoimi on yksi toiminnaltaan iso, mutta kustannuksiltaan pieni palvelu tulevalla hyvinvointialueella. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella pelastustoimen budjetti on suunnilleen 7% kokonaisuudesta ja onkin erittäin tärkeää, ettei tämä palvelu jää tulevassa aluevaltuustossa muiden asioiden varjoon. Pelastustoimella on haasteita niin henkilöstön saatavuuden, koulutuksen uudistamisen kuin paloasemienkin suhteen varsinkin tulevaisuudessa kun eläköityminen kasvaa ja ihmiset asuvat entistä enemmän haja-asutusalueilla.


Lähes kaikki voimme varmasti olla yhtä mieltä siitä, että kun hätä on suuri olisi kiva saada apua nopeasti. Pelastustoimen siirtyessä hyvinvointialueen vastuulle ei kansalaisilla ole syytä olla huolissaan. Paloauto tulee jatkossakin aivan kuten ennenkin. Toki hyvinvointialueen valtuutettujen pitää tehdä hyviä päätöksiä, jotta toiminta jatkossakin on luotettavaa. Pelastustoimen palvelujen saavuttavuutta voidaan jatkossa parantaa monilla keinoin, joista lyhyesti omat ehdotukseni seuraavassa.


Kärkiyksiköt käyttöön haja-asutusalueille eli mahdollisesti yhdistetty paloauto-ambulanssi, jota operoidaan kahden hengen voimin. 


Alueellisesti sopimuspalokuntien aktivointia ja tukea vapaaehtoistyön jatkuvuuden turvaamiselle. Pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien vahva yhteistyö on edellytys aktiiviselle vpk toiminnalle.


Teknologian ja digipalveluiden hyödyntäminen pelastustoimessa, mitä kaikkea voidaan tehdä etänä? Tulipalon sammuttaminen on ehdottomasti lähipalvelua, mutta palotarkastuksen ei välttämättä tarvitsisi olla vaan ainakin osittaiset etäratkaisut tehostaisivat toimintaa valistuksen, varautumisen ja rakenteellisen paloturvallisuuden osa-alueilla.


Ilkka Taivassalo, aluevaaliehdokasKokoomus, Itä-Uusimaa

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita