Voiko aluevaltuusto pelastaa vpk:t?

16.01.2022
Voiko aluevaltuusto pelastaa vpk:t?

 

Kampanja-ajan loppumetreillä olen positiivisesti yllättynyt siitä, että pelastustoimen asiat on otettu keskusteluun mukaan muidenkin kuin vain minun toimesta. On herätty järjestöjen janpelastuslaitosten ulostulostulojen myötä siihen, että tämä muutos koskee myös paloautoja. Toki pelastuslaitoksen toiminta on paloautojen lisäksi myös neuvontaa, ohjausta, varautumista ja rakentamisen ohjausta, mutta näkyvin ja sankarillisin osa sitä on vilkkuvat valot punaisissa kuorma-autoissa.


Keskustelun edetessä erilaisissa vaalistudioissa on kuitenkin puhuttu myös palturia tai luotu väärä mielikuva kansalle siitä, mikä oikeastaan on aluevaltuuston rooli. Näistä vaalilupauksista räikein on lausahdus: "Pidän huolen siitä, että vpk:t pysyvät aktiivisina ja elinvoimaisina." Hyvä lupaus, mutta valtuustolla on vain hyvin vähän aiheen kanssa tekemistä.


Ymmärtääkseni aluevaltuusto voi vaikuttaa sopimuspalokuntien (vpk) tilanteessa kahteen asiaan: 

1. Pitämällä huolen siitä, että pelastuslaitos haluaa tehdä yhteistyötä sopimuspalokuntien kanssa. 

2. Varmistamalla riittävän rahoituksen, jotta toiminta on oikeasti elinkelpoista ja tulevaisuusorientoitunutta. 

Kaikki muu on palokunnan ja sitä pyörittävän yhdistyksen ja sen jäsenten käsissä. Palokunnan jäsenistön pitää itse pitää huoli siitä, että hallinto on asianmukaisesti hoidettu, jäseniä rekrytoidaan toimintaan mukaan säännöllisesti, koulutus on laadukasta, miehistö hyvässä kunnossa, tekemisen meininki on iloista ja kaikille erilaisillekin riittää tehtäviä palokunnassa.

Yhteiskuntaa vaaditaan monesti tilille kaikenlaisista asioista, mutta kyllä yksittäisellä yhdistykselläkin on vastuu omasta pärjäämisestään. Ja tässä uskon kyllä sopimuspalokuntien onnistuvan, jos edellä mainitut kaksi valtuuston vastuulla olevaa asiaa tulee hoidetuksi kunnialla.

 

Julkaistu myös Itäväylän Vaaliareenalla.

Ilkka Taivassalo, Aluevaaliehdokas Itä-Uusimaa, kokoomus
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita